Luettua: Unleash your inner company

August 17, 2015

Unleash your inner companySarjayrittäjä, MIT ja Harvard Business Schoolin kasvatti John Chisholm mentoroi ja avustaa kasvuyrittäjiä heidän liiketoiminnassaan. Näistä opeista ja omiin kokemuksiinsa perustuen Chisholm on kirjoittanut yrittäjäksi haaveilevan perusteoksen.

Kirja lähtee liikkeelle aivan alusta. Ei ole tarvetta edes tietää mitä haluaisi tehdä. Kaikilla on mahdollisuus kehittyä yrittäjiksi ja löytää osa-alue, josta muotoutuu liiketoimintaa.

Opas koostuu kymmenestä kohdasta, joiden pohjalta pala palalta rakennetaan omien ideoiden, ajatusten, kiinnostusalueiden ja vahvuuksien kautta asiakastarpeita. Prosessi on iteratiivinen ja helppo seurattavaksi.

Chisholmin menetelmä on myös yhteensopiva Business model canvaksen kanssa, jota käytetään laajasti mallintamaan omaa liiketoimintaa. Kirja on täynnä yksinkertaisia ja maanläheisiä esimerkkejä aivan perustuotteista korkean teknologian innovaatioihin.

Lähestymistapa on hyvin kannustava, positiivinen ja rakentava. Kappaleiden lopussa on aihealueesta esitettyjä yleisiä kysymyksiä ja myös harjoitustehtäviä. Sivut vilisevät kaavioita ja selventäviä kuvioita.

Mukana on paljon hienoja pieniä oivalluksia, jotka ensikertalaiselta saattavat jäädä huomioimatta. Esimerkiksi luvun yhdeksän otsikko: ”Erilainen on parempi kuin parempi”.

Nykyisiä kilpailijoita paremman tuotteen tekeminen on tyypillinen tapa lähteä rakentamaan omaa tuotetta. Kuitenkin paljon vahvempi kilpailuetu syntyy usein, kun oma tuote eroaa merkittävästi muista tarjolla olevista ratkaisuista.

Teknologia kehittyy nopeasti ja nykyiset paremmat ominaisuudet tai suuremmat kustannussäästöt kiriytyvät helposti muutamassa hetkessä. Apple on esimerkki erilaisesta positioinnista verrattuna muihin läppäreiden valmistajiin. Katemarginaalit ovat sen mukaiset.

Maanläheinen opas tarjoaa realismia ja konkreettista apua yrittäjän arkeen.

Julkaistu Talouselämässä.