Luettua: Strategy Rules

August 28, 2015

Strategy RulesHarvard Business Schoolin professori ja Intelin pitkäaikaisin hallituksen jäsen David B. Yoffie sekä MIT:n professori Michael A. Cusumano ovat seuranneet pitkään kolmea aikamme merkittävimpiä yritysjohtajia.

Kirja kertoo Bill Gatesin, Steve Jobsin ja Andry Grovenin yritystarinoiden ja liiketoimintapäätösten kautta strategisen johtamisen viisi oppituntia. Kolmikko kohtasi haasteita ja mahdollisuuksia, joista on löydettävissä inspiraatiota ja ohjeita nykyisille johtajasukupolville.

Ensimmäinen sääntö on katsoa tulevaisuuteen ja löytää sieltä perusteltu polku nykyhetkeen. Grove valitsi tietoisesti Mooren lain Intelin strategian merkkipaaluksi. Se ohjasi merkittäviä investointeja ja panostuksia ennen kuin oli selvää tai näkyvissä päätöksiin vaadittavia markkinasignaaleja.

Toinen sääntö koskee suurien riskien ottamista ilman koko yrityksen vaarantamista. Jobs otti tietoisia riskejä useasti Applessa ja ilman varasuunnitelmia. Toisaalta hän oli myös aina valmis kannibalisoimaan omia tuotteita ja uhraamaan nykyiset kassavirrat.

Kolmantena sääntönä on pelkkien tuotteiden rakentamisen sijaan platformien ja ekosysteemien luominen. Intel joutui 90-luvun alussa luomaan täydentävien tuotteiden tarjontaa saadakseen oman päätuotteensa, prosessorit, myymään paremmin.

Neljäs sääntö käsittelee vallan ja vipuvaikutuksen käyttämistä toisinaan sumo ja toisinaan judo taktiikoilla. Microsoft käytti valta-asemaansa hyväkseen 90-luvulla saavuttaakseen merkittävän aseman Internet-ympäristössä. Jobs taas osasi olla tarvittaessa haastajan asemassa, jota ei otettu vakavissaan esimerkiksi iPhonen ja musiikkiliike-toiminnan rakentamisvaiheessa.

Viimeinen sääntö muistuttaa organisaation rakentamisesta ja johtamisesta henkilökohtaisten vahvuuksien ympärille.

Kaiken kaikkiaan viihdyttävä kokonaisuus ja samalla vahva kontribuutio strategisen johtamisen saralla.