Luettua: Bloomberg by Bloomberg

April 9, 2019

Bloombergin nimi on tuttu lähes kaikille. Miljardööriin on lähes mahdotonta olla törmäämättä tavalla tai toisella. Hänen tarinansa on kuitenkin poikkeuksellisen mielenkiintoinen ja hyvin kerrottu maanläheisellä tavalla.

Bloomberg sai potkut 39-vuotiaana Salomon Brothersin osakkaana 15-vuoden uran jälkeen. Hänen taskussaan oli 10 miljoonan lähtökompensaatio, mutta muutoin jatkosuunnitelmia ei ollut.

80-luvun alussa elettiin suurtietokoneiden aikaa ja PC:t olivat vasta lasten kengissä. Viimeisessä roolissaan Salomonilla Bloomberg oli rakentanut yrityksen eri osastot yhdistävän intranetin, jonka avulla kaupankäyntidataan päästiin kiinni heti ilman paperien pyöritystä ja viivettä.

Tämä järjestelmä tarjosi Salomonille vuosiksi kilpailuedun markkinoilla ja se oli käytössä useita vuosikymmeniä. Bloomberg oivalsi markkinaraon ja sai päähänsä haastaa finanssialan jätit.

Hän halusi tarjota tasavertaisen informaation markkinaosapuolille reaaliajassa. Aikaisemmin arvopaperien myyjät olivat etulyöntiasemassa hinnoittelun ja markkinainformaation osalta.

Normaaliin startup-tyyliin firma laitettiin pystyyn muutaman avainhenkilön ympärille ja ensimmäiselle asiakkaalle luvattiin toimiva tuote alle vuodessa. MVP-tuote toimi jotenkuten, mutta Merill oli silti yllättänyt ja otettu luvatussa aikataulussa pysymisestä.

Vaatimattomasta alusta ja noin 4-miljoonan Bloombergin pesämunasta kasvoi vuosikymmeninä alan johtava yritys, jonka visio on pysynyt samana vaikkakin toimintatavat ja teknologiat ovat muuttuneet.

Bloomberg on tekijä ja se tulee läpi kirjasta. Hän kertoo pääosin yrityksen eri vaiheista, haasteista sekä kulttuurista ja arvoista. Mukana on toki henkilökohtaista elämää New Yorkin pormestarin virkaa ja hyväntekeväisyystoimintaa unohtamatta.