Luettua: Stay the course

March 22, 2019

Pysy kurssissa kannustaa sijoittajia keskittymään pitkään tähtäimeen ja unohtamaan päivittäisen markkinoiden kohinan ja houkutukset. Kirjan nimi on Boglen ohjenuora, jota hän on noudattanut elämässään ja myös Vanguardia rakentaessaan.

Tammikuussa 89-vuotiaana kuollutta Boglea ovat ylistäneet monet merkkihenkilöt. Warren Buffet ja Jim Collins ovat todenneet hänen tehneen enemmän yksittäisen sijoittajan eteen kuin kukaan toinen.

Monesti sijoitusrahastojen perustajat pyrkivät tekemään itsestään rikkaita, mutta Boglen tapauksessa kyse oli alan muuttamisesta. Hänen tarinansa on hyvin poikkeuksellinen ja myös monesti raskas hitaasti perinteistään luopuvassa maailmassa.

Pitkään yritys joutui odottamaan markkinoita ja rahoittamaan toimintansa aktiivisesti hallituilla rahastoilla, jotka kuitenkin pyrkivät olemaan linjassa sen periaatteiden kanssa.

Kirja on ylistys periksiantamattomuudelle ja visionäärisyydelle, jonka todentaminen on kestänyt vuosikymmeniä. 28 vuotta Vanguardin hallituksessa työskennellyt Burton G. Malkiel pitää indeksirahastoa finanssialan suurimpana innovaationa yksittäiselle sijoittajalle.

Nykyään lähes puolet varoista sijoitusrahastoissa on passiivissa indeksirahastoissa. Vanguard hallinnoin yli 5 biljoonan varallisuutta, enemmän kuin sen kaksi seuraavaa kilpailijaa yhdessä. Nämä kolme yhdessä vastaavat yli 80 % kaikista indeksirahastosijoituksista.

Vanguardin hallussa on yli 8 prosenttia jokaisesta julkisesti listatusta yrityksestä Yhdysvalloissa. Tämä alan keskittyminen on kasvavan huolen aihe tällä hetkellä ja siitä käydään aktiivista keskustelua.

Vanguard on poikkeuksellinen yhtiö myös indeksirahastojen joukossa. Se on sijoittajiensa omistama ja pyrkii mahdollisimman alhaisiin kustannuksiin. Tämä toimintatapa mahdollistaa yritykselle merkittävän kilpailuedun tilanteessa, jossa markkinatuotot ovat samat kuin kilpailijoilla. Lopultahan sijoittajalle vain nettotuotot merkitsevät ja hallinnointipalkkiot syövät tuottoja merkittävästi.