Luettua: Business Adventures

August 21, 2015

Business AdventuresJohn Brooksia on sanottu oman aikansa Michael Lewisiksi ja Bill Gates mainitsee kirjan parhaaksi lukemakseen bisneskirjaksi. Mistä siis on kyse?

Brooks käy läpi 12 eri tarinaa hyvin eri kulmilta ja näkemyksistä liike-elämän ja talouden eri osa-alueilta. Kirja alkaa omituisesta osakemarkkinoiden miniromahduksesta 60-luvulta. Tunteet käyvät kuumana, kuten nykyään.

Klassikkotarinoita löytyy muutamia hyvin mielenkiintoisista business caseista. Fordin Edsel-malli on legendaarinen ponnistus lanseerata ja julkistaa suurieleisesti uusi automalli keskiluokan hintakategoriaan.

Edsel oli aikansa merkkitapahtuma, johon Ford panosti huimia määriä resursseja ja uskottavuuttaan. Lopputuloksena oli kuitenkin lähes täydellinen floppi, jonka syitä Brooks valottaa sujuvalla kerronnallaan.

Kasvuyrityshenkeä löytyy kopiokonemarkkinoiden vallankumouksesta, jonka Xerox lopulta voitti ja valloitti. Tarina on tuskien taival ja monen sattuman tulos, josta seurasi satumainen menestys ja yrityksen pelastus.

Merkittävä osa tarinoista käsittelee listattujen yritysten epävarmuuksia, taisteluja ja ennakkotapauksia oikeusjärjestelmän kanssa. Mukana on sisäpiirikaupan, kartellien, yhtiökokousten, salassapitovelvoitteiden ja rekrytointien ympärille muotoutuneita haasteita värikkäiden tarinoiden ympärillä.

Yhteiskunnallisia kulmia löytyy Britannian taistelusta 60-luvulla pitää Englannin punta keskuspankin määrittelemässä vaihteluvälissä talouden suurista vajeista ja heikkouksista huolimatta. Merkittävimpien maiden keskuspankkien pelastuspaketit ja neuvottelut kuulostavat siltä, että mikään ei ole uutta auringon alla nykypäivään verrattuna.

Brooksin tarinat ovat ajankuvaus ja läpileikkaus yhden ajanjakson värikkäistä tapahtumista. Se on vahva muistutus siitä, että vaikka teknologia on kehittynyt ja tiedonkulku on nopeampaa, haasteita riittää aina ja ne eivät perustaltaan välttämättä paljoa eroa nykyisistä.