Luettua: Startup Boards

April 29, 2015

startupBoardsYhdysvaltalainen riskisijoittaja Brad Feld on eräs maailman tunnetuimmista startup bloggareista. Hän on toiminut pitkään kasvuyritysten parissa ja istunut riittävän määrän tuntia yritysten hallituksissa.

Näistä kokemuksista Feld on koostanut käsikirjan, jonka tarkoituksena on konkreettisesti auttaa kasvuyrityksen perustajia ja toimitusjohtajaa rakentamaan toimivan hallituksen ja hyödyntämään sitä maksimaalisesti.

Feld lähtee liikkeelle perusteista ja avustaa löytämään oikeanlaisia henkilöitä hallitukseen. Kirjaan on kerätty vinkkejä menestyneiltä yrittäjiltä ja heidän omia kokemuksiaan asioista, jotka ovat toimineet ja toisaalta menneet myös mönkään.

Osa ohjeista on hyvin värikkäitä, kuten tarina kanasta ja porsaasta aamupalan laitossa. Molemmat ovat mukana, mutta porsas on sitoutunut siihen täysin. Riskirahoittajat ovat startup-yrityksien tapauksessa kanoja, jotka osallistuvat, mutta heillä on myös muita ja osin ristikkäisiä intressejä.

Virkistävää kirjassa on kriittinen lähestyminen ja yrittäjän kulman huomioiminen. Hallituksen täyttäminen rahoittajien edustajilla ei edusta yrityksen etua, eikä myöskään enemmistön valloittaminen yrittäjien tutuilla.

Esimerkit ja toimintatavat heijastelevat Yhdysvaltojen käytäntöjä, mutta pääosa ohjeista pätee myös täällä. Toimitusjohtajaa ohjeistetaan omassa roolissaan ja suhteessaan hallitukseen ja sen jäseniin.

Samoin kuinka hallitustyöskentelystä saadaan tehokasta ja yleisimmät karikot henkilökemioiden tai ihmistyyppien erilaisuudesta johtuen voidaan välttää. Asioina käsitellään myös vaikeita tilanteita taloudellisesta ahdingosta konflikteihin ja poikkeustapahtumiin.

Kirja soveltuu kasvuyritysten lisäksi myös yleissivistykseksi jokaiselle toimitusjohtajalle sekä hallituksen jäsenelle.

Julkaistu Talouselämässä.