Kasvun ristiveto

Kasvuyrityksen johtaminen on kuin jatkuva zen-harjoitus. Kaaoksen keskellä pitää pystyä keskittymään ja tiedostamaan vain oleellinen.

Jos sijoittaminen on ahneuden ja pelon jatkuvaa rajankäyntiä, niin yrityksen kehittämisessä se on taistelua resursoinnista suhteessa markkinatilanteisiin.

Yrityksen kasvattaminen ei ole lineaarinen prosessi. Harva toiminto pystyy skaalautumaan kuin Amazonin pilvipalvelu. Tarvitaan väliportaita, joissa vedetään hetki henkeä, jotta prosessit ja toimintatavat saadaan muutettua seuraavaan vaiheeseen sopiviksi.

Teknologia auttaa merkittävästi ulkoistuksessa ja rutiinien poistamisessa. Suurimmat pullonkaulat ovat kuitenkin vielä korvien välissä. Vanhoista toimintatavoista ja totutuista malleista on vaikeampaa luopua.

Miltä tuntuisi opetella oma bisnes uudestaan vuosittain? Jos rakentaisin liiketoiminnan tämän hetkisten vaatimusten mukaan ja unohdan vanhan painolastin, miltä se näyttäisi?

Sijoittaisinko rakenteiden, seinien ja laitteiden sijaan enemmän asiakkuudenhallintaan ja asiakaskokemukseen? Ulkoistaisinko nykyisiä päätoimintoja ja siirtäisinkö painopisteen toiseen osa-alueeseen?

Mobiili- ja nettiteknologioissa tämä murros on hyvin ilmeinen. Muutama vuosi sitten tehdyt investoinnit softa-alustoihin näyttävät nyt jo vanhoilta. Kuinka pysyä relevanttina ja kasvaa samaan aikaan?

Kasvun ristivedossa olennaista on tiedostaa oman ylivoimaisuuden lähde ja salainen kastike, joka saa asiakkaat ostamaan. Usein tämä on arvailujen varassa, mutta monesti siihen saa valaistusta yksinkertaisesti asiakkailta kysymällä.

Muutoksien tekeminen on helpompaa, kun tiedostaa ja pystyy erottelemaan olennaisen korvattavasta. Jos asiakaspalvelu ja asiakkuudet ovat yrityksen ydintä, kaikesta muusta voi joustaa ja neuvotella.

Oman liiketoiminnan kannibalisoinnin pohtiminen ja ulkopuolisen silmin toimialan tarkastelu tuo tuoreita ideoita ja näkökohtia. Ehkä se tuo myös uusia bisnesideoita.

Kasvupotentiaalia löytyy aina, mutta yritysten pilvipalvelu odottaa vielä keksijäänsä. Miljardivaluaation kurottavan yrityksen voi tosin jo tehdä muutaman henkilön voimin. Ehkä kohta jo yksin?

Kuva: Flickr / Steve Johnson