Luettua: Hard thing about hard things

May 19, 2015

Hard thing about hard thingsMiltä tuntuu olla kriisiyhtiön johdossa vaikeina aikoina? Johtamiskirjat kertovat pääosin positiivisen kasvun ajoista, mutta harva keskittyy vaikeisiin päätöksiin vaikeina aikoina.

Entinen yrittäjä ja nykyinen pääomasijoittaja Ben Horowitz kertoo oman tarinansa, jollaista harva on kokenut. Lentävän lähdön jälkeen teknologiayritys Loudcloud jää vuosituhannen vaihteen nettikuplan pyörteisiin.

Kaikki vaihtoehdot ovat huonoja ja riskirahoitushanat ovat kiinni. Yritys päätetään kuitenkin viedä pörssiin vain kolmen viikon kassavaroilla. Riskiliike saa elinaikaa yritykselle, joka pian joutuu myymään pääliiketoimintansa ja vaikeudet muuttavat vain muotoaan. Lopulta 2007 HP ostaa yrityksen 1,6 miljardin kauppahinnalla.

Horowitzin kirja perustuu hänen suosittuun blogiinsa ja siten kirjan viisaudet ovat hyvin kiteytettyjä ja tiivistä luettavaa. Riskirahoittajana Horowitzin omat kokemukset yhdistyvät monen yrittäjän ja yrityksen tilanteisiin, ja se näkyy.

Teos on jo lyhyessä ajassa saanut kulttikirjan maineen eikä suotta. Se on kattava esitys toimintamalleista ja tilanteista, joissa ei ole hyviä vaihtoehtoja. Samalla se on myös ylistys yksilöille, jotka vaikeuksien keskellä jaksavat taistella ja rakentaa visiotaan ulkopuolisten epäuskosta huolimatta.

Jos et ole aikaisemmin ymmärtänyt mitä toimitusjohtaja tekee, tämä kirja avaa silmät kerralla. Kaikilla tilanteet eivät välttämättä ole yhtä dramaattisia, mutta vastaavia haasteita löytyy jokaiselta.

Vaikeiden aikojen käsikirja on kurkistus toimitusjohtajan yksinäiseen ja usein synkkäänkin maailmaan, jossa kaikilla päätöksillä on vakavia seurauksia ilman tietoa niiden oikeellisuudesta. Silti päätöksiä pitää tehdä ja olennaista on olla luovuttamatta.