Luettua: Elon Musk

November 1, 2015

Elon MuskElon Muskia on verrattu Iron Manin päähahmoon Tony Starkiin. Tai tarkkaan ottaen Starkia näytellyt Robert Downey Jr. kävi vierailulla Muskin luona ja muovasi Starkin roolia Muskiin pohjautuen.

Ashlee Vance on päässyt kurkistamaan Muskin maailmaan ja vielä hänen luvallaan. Etelä-Afrikassa syntynyt, nuorena Kanadaan muuttanut ja lopulta Kaliforniaan päätynyt Elon Musk on herättänyt huomiota jo kolmella vuosikymmenellä.

Muskin saavutukset ovat huikeita jo tähän mennessä. Vuosituhannen vaiheessa hän teki ensimmäisen ison exitin, ja sai Compaqin ostettua yrityskaupasta 22 miljoonaa taalaa.

Kirjassa seurataan Muskin tarinaa aina lapsuudesta viime vuosien tapahtumiin. Paypal on välietappi, jonka avulla hän tankkasi 180 miljoonaa dollaria verojen jälkeen 2002 eBayn ostettua yrityksen 1,5 miljardilla.

Kaupan jälkeen kolmekymppinen yrittäjä pääsi vasta todellisen missionsa pariin, joka on ollut hänen mielenkiintonsa kohde jo kaukaa lapsuudesta. Musk haluaa ratkaista ihmiskunnan suuria ongelmia ja hänelle suurin näistä on taata ihmislajin jatkuvuus perustamalla uusi yhteiskunta Marsiin.

Muskin pääyritys, SpaceX, onkin huima tarina David ja Goljat kamppailusta suuryritysten, valtioiden ja NASAn hallitsemalla alueella eli avaruuslogistiikassa. Marginaalisella budjetilla ja alkuvaiheessa pääosin Muskin lähes koko omaisuudella SpaceX nousee startupista merkittäväksi alan peluriksi.

Sähköautoyritys Teslan historia on vähän samanlainen. Pelissä on kaikki ja loppu on lähellä monasti. Silti vaikeuksien kautta Musk pystyy nostamaan yrityksen uuden aikakauden ikoniksi ensin Piilaaksossa ja myöhemmin myös muualla.

Huikea lukukokemus, josta ei puutu vauhtia tai vaarallisia tilanteita.