Luettua: Red Notice

June 28, 2015

red-noticeYhdysvaltain kommunististen puolueen pojanpojasta kuoriutuu konsultti ja sijoittaja, joka hakee vahvuuttaan kiinnostumalla Itä-Euroopasta 90-luvun alussa.

Venäjän yksityistämisprosessi tarjoaa monia mahdollisuuksia ja vain harva länsimainen sijoittaja uskaltaa lähteä tutkimaan Venäjän markkinoiden uusjakoa. Bill Browder perehtyy markkinoihin ja huomaa Venäjän kansallisvarallisuuden olevan myynnissä vain muutaman prosentin hintaan sen kokonaisarvosta.

Browder perustaa 25 miljoonan taalan peruspääomalla Hermitage Capitalin ja alkaa ostamaan vähemmistöosuuksia Venäjän energia- ja muista merkittävistä yhtiöistä.

Hermitagesta tulee aktivistisijoittaja, joka suojelee omistuksiaan paljastamalla korruptiota, varastamista, petoksia ja väärinkäytöksiä omistamissaan yhtiöissä. Menestyksekäs sijoitusrahasto ajautuu askel askeleelta syvemmällä Venäjän sisäpolitiikkaan.

Aluksi ulkopuolinen Browder saa rauhassa paljastaa oligarkkien väärinkäytöksiä. Putinin ajojahti Jukosia kohtaan muuttaa kuitenkin kaiken. Nyt Putinin taloudelliset intressit siirtyivät oligarkkien puolelle ja Browder ei huomaa tilanteen muutosta ajoissa.

Hän ajautuu törmäyskurssille valtaeliitin huipun kanssa. Edes asema yhtenä suurimmista ulkomaisista sijoittajista Venäjällä ei enää suojele häntä. Kirjan toinen puolisko kertoo lähes dekkaritasoisen jännitysnäytelmän ja traagisen tarinan Venäjän nykytilasta.

Mitään keinoja ei kaihdeta, kun korruptoituneen virkamieskoneiston omat rahat ovat pelissä. Yrityskaappauksista, tekaistuista ratsioista, väärennetyistä asiakirjoista siirrytään henkilörikoksiin, pahoinpitelyihin ja lopulta myös murhiin.

Browder on omistanut viime vuodet tuodakseen esiin Venäjän väärinkäytöksiä ja ihmisoikeusrikkomuksia oman verojuristinsa kuoleman kautta.Sergei Magnitsky tapettiin, koska hän paljasti sisäpiirin yli 200 miljoonan verovarojen kavalluksen.

Browderin tapaus on saanut kansainvälisen yhteisön heräämään Venäjän nykytilaan ja jopa Yhdysvallat säätämään Magnitsky –pakotelain venäläisiä valtion palveluksessa olevia rikollisia vastaan.