Luettua: Heroes and Villains of Finance

May 31, 2015

Heroes & Villains of FinanceKevyttä kesälukemista on tarjolla 50:n rahoituksen historian sankarin, yrittäjän, pahiksen ja huijarin muodossa. Liikkeelle lähdetään 600-luvulta ennen ajanlaskua Thales Miletoslaisesta, joka ennakoi seuraavan vuoden suotuisaa satokautta ja varasi etukäteen itselleen oliiviöljyn puristamoiden kapasiteettia. Näin syntyi option käsite.

Toimellaan hänen sanotaan halunneen osoittaa, että varallisuuden luominen on helppoa filosofille. Aikajanan toisessa päässä on 1960 syntynyt Nassim Taleb, joka on kohonnut maailmanmaineeseen riskin käsitteillään – tunnetuimpana niistä mustan joutsenen epätodennäköiset tapahtumat.

Väliin mahtuu yksityiskohtia, kuten Warren Buffetin saama hylkäävää päätös Harvard Business Schoolin hakupaperilleen. Buffett perusti sijoitusfirmansa vuonna 1956 vain 100 dollarilla omaa rahaa ja 105 000 perheeltä ja ystävillään keräämistä varoista.

Mukana on myös ryysyistä rikkauksiin tarina, kuten Sidney Weinberg, joka 16-vuotiaana lukion kesken jättäneenä saa talonmiehen apulaisen paikan osakevälittäjäfirmasta ja ylenee nopeasti yrityksen leivissä. 23-vuotta myöhemmin hän on yrityksen toimitusjohtaja ja pysyi tehtävässä yhtäjaksoisesti 39 vuotta kuolemaansa saakka.

Weinberg nosti yrityksen keskikastin osakevälittäjästä maailmanluokan investointipankiksi. Ja firma oli? Goldman Sachs.

Huijareita ja pettureita vilisee myös sivuilla. Harry Dexter White oli yksi korkeimman profiilin tapauksista. Hän toimi Yhdysvaltojen edustajana Bretton Woods neuvotteluissa John Maynard Keynesin kanssa luomassa Maailmanpankkia sekä IMF:ää. Harvardin kasvatti oli valtiovarainministeriön pääekonomisti. Samaan aikaan hän oli myös Neuvostoliiton johtava vakooja.

Jokaisesta hahmosta löytyy myös muutamia lainauksia. Tässä Keynesiltä: ”Markkinat voivat pysyä irrationaalisina paljon kauemmin kuin sinä ja minä pysymme maksukykyisinä.”

Julkaistu Talouselämässä.