Luettua: The Fintech Book

April 24, 2016

The Fintech BookFinanssiteknologia on nostanut päätään finanssikriisin jälkeen. Ala on kovassa murroksessa eikä suotta. Pankkisektori on saanut elää suhteellisen suojattua elämää ja suuret innovaatiot ovat vuosikymmenten takaa (esim. luottokortti, pankkiautomaatti ja verkkopankki).

Chishti ja Barberis ovat koostaneet FinTech alan läpileikkauksen ja uusimmat tuulet joukkoistamisen avulla. Kirjaan on valittu vajaa 90 kirjoittajaa ja saman verran artikkeleita eri osa-alueilta.

Mukaan mahtuu niin yrittäjän, sijoittajan kuin visionäärien näkökulmaa. Ennen kaikkea viestinä on valtava muutos, jonka kynnyksellä olemme. Yli 2,5 miljardia ihmistä elää edelleen virallisen finanssijärjestelmän ulkopuolella.

Tämä on suuri haaste ja mahdollisuus. Älypuhelimet tarjoavat mahdollisuuden ulottaa peruspankki- ja lainapalvelut jokaisen ulottuville. Uudet teknologiat poistavat esteitä, yhdistävät kuluttajia, kitkevät korruptiota ja laskevat kuluja.

Kyseessä on globaalien markkinoiden uudelleenjako, jossa ei ole ilmiselviä voittajia. Ketterät kasvuyritykset pystyvät luomaa ratkaisuja, joihin raskaan sääntelyn ja hierarkian jäykistämät suuret instituutiot eivät hevin taivu.

Miltä tulevaisuus näyttää seuraavan vuosikymmenen aikana? Sijoituspalvelut automatisoituvat, pankkipalveluista tulee hyödykkeitä sähkön ja veden tuotannon lailla. Valtioiden väliset raja-aidat madaltuvat ja yhä useampi pääsee suoraan globaalien rahoitusmarkkinoiden piiriin.

Big data, lohkoketjut ja kryptovaluutat näyttelevät suurempaa roolia. Jopa itse raha saattaa karata osittain keskuspankkien ja kansallisvaltioiden käsistä.

Kirjan suurin viesti on kuitenkin, että olemme vasta hyvin alussa. Vielä kerkiää hyvin mukaan mullistamaan maailmaa. Haasteita toki riittää, eikä vähiten kilpailun muodossa.

Julkaistu Talouselämässä.