Luettua: Sijoita kuin guru

August 1, 2016

Sijoita kuin guruKotimaisissa sijoittajapiireissä tunnetut nimet Karo Hämäläinen ja Jukka Oksaharju ovat hakeneet kahdeksan eri näkökulmaa sijoittamiseen. Sijoita kuin guru käy läpi keskeiset teesit ja soveltaa niitä pääosin kotimaisin esimerkein.

Mukana on kovia nimiä Benjamin Grahamista, Warren Buffetista, Peter Lynchiin, Philip A Fisheriin ja Robert Shilleriin. Aiheeseen perehtyneelle pääosa on kertausta ja hyvää kiteytystä yksissä kansissa.

Esipuheessa Björn Wahlroos toteaa, että nollakorkojen maailmassa tulevaisuuden merkitys lähestyy tärkeydessään nykyisyyttä. Pääosa riskistä keskittyy nykyään teknologiseen epävarmuuteen.

Tältä radikaalilta epävarmuudelta ei voi suojautua kuten korko- tai valuuttariskiltä. Jäljelle jää vain enemmän tai vähemmän epätäydellisiä toimintamalleja ja ohjeita, joita voi soveltaa eri tilanteissa.

Sijoittamisessa voi menestyä monella strategialla, jonka ammattilaisten osittain keskenään ristiriitaiset tavat osoittavat. Aktiivisijoittamisessa harkinta, pohjatyö ja kylmä pää auttavat pitkälle.

Oksaharju tarjoaa kirjan lopussa eri markkinatilanteisiin sopivan synteesin opeista. Keskeistä on tietää mitä tekee ja miksi. Yleensä opportunistia palkitaan. Etenkin, jos hän on mielellään aina vähän väärässä.

Sijoittamiseen pätee sama kuin alennusmyyntiin. Kannattaa ostaa vain sellaista, joka on itsellä juuri sopiva ja hinta kohdallaan. Joskus kannattaa kassan pullistella ja odotella oikeaa hetkeä. Ajoitusta tuskin saa kohdalleen, mutta pitkällä aikavälillä taitava voi kääntää ajan edukseen.

Pitkällä aikavälillä osakesijoitukset tuottavat historiallisesti parhaan reaalituoton (6,6%). Tosin heikkojen tuottojen kausi voi olla elinaikana myös 15-20 vuotta.