Bisneskatsastus

Bisneskatsastus

Autoja vuosihuolletaan ja katsastetaan toimintakyvyn varmistamiseksi. Kulkuvälineiden osalta kyseessä on harvemmin merkittävä järjestelmän parantaminen ehkä Teslaa lukuun ottamatta, jota voidaan päivittää etänä.

Yrityksien tulee uudistua jatkuvasti tai muuten edessä on isompi kriisi tai jopa äkkipysäys, jos asiat jäävät todella pitkäksi aikaa vanhojen tietojen varaan.

Yrityksen strategiaprosessiin ja uudistumiseen pätee sama sääntö kuin ravintoloihin. Jos aiot syödä siellä, älä vilkaise keittiöön. Todellisuus on usein paljon epävarmempaa, epämääräisempää ja kaaosmaisempaa kuin hienot strategiakalvot tai menestystarinoiden jälkikäteiskuvaukset antavat ymmärtää.

Totuus on, että sattumalla, oikealla ajoituksella, kovalla työllä ja sitkeydellä syntyy tuloksia, mutta näitä harvoin pystyy ennakoimaan tai suunnittelemaan tarkasti.

Julkinen sektori on tästä hyvä esimerkki. Riskejä ja epäonnistumisia lähtökohtaisesti välttelevä byrokraattinen toimintatapa pyrkii kokouksilla, raporteille, komiteoilla ja analyyseillä lisäämään varmuutta. Samalla tosin menetetään ketteryyttä, reagointikykyä ja mahdollisuuksia.

Yksityisellä sektorilla harvemmin on varaa pitkiin mietintäprosesseihin tai kampaviineripalavereihin. Tuloksia vaaditaan nopeammin. Jos joku näyttää toimivan, sitä vahvistetaan ja lisätään. Ja toisinpäin.

Vahva näkemys tahtotilasta ja visiosta yhdistettynä ajoittaisiin tilannepäivityksiin, katsauksiin ja analyyseihin tarjoaa dynaamisessa ympäristössä riittävät eväät toiminnalle.

Strategia ei ole koskaan valmis. Sitä muokataan ja päivitetään ajoittain. Sen oletusten kyseenalaistaminen on vieläkin tärkeämpää.

Miksi jotain tehdään tällä hetkellä?
Onko tehty asia keino vai päämäärä?
Ovatko aikaisemmin tehdyt oletukset yhä voimassa vai vanhentuneita?
Soveltuuko toiminnan visioon vaihtoehtoinen strategia jo paremmin?

Omaan toimintaan turtuu nopeasti. Päivittäinen pyörittäminen ja tekemisen kokonaisvaltaisuus rajoittaa myös ajatteluavaruutta. Joitain mahdollisuuksia ja näkökulmia ei tule edes mieleen omien oletusten sensuroimana.

Toisia ei halua edes miettiä, koska ne lähtökohtaisesti lisäävät omaa työkuormaa tai jotain olemassa olevaa saatetaan joutua poistamaan tai muuttamaan. Tämä on aina kivuliasta ja epämukavaa.

Valitettavasti vain muutos on varmaa. Reaalimaailmasta irtautuminen tapahtuu pikku hiljaa. Varoitusvaloja ja –signaaleja voi tulla, mutta aina niihin ei keritä tai haluta reagoida. Tällöin ulkopuolinen katsastaja palauttaa maan pinnalle.

Onko sinun yritykselläsi säännöllinen bisneskatsastus?

Kuva: Flickr / Miwok