Kuningas vai vauras?

Yrityksen kasvattaminen vaatii valintoja. Yksi vaikeimmista on pyrkiä pitämään omistus omissa käsissä ja silti onnistua luomaan merkittävä liikevaihto yritykseen.

Tämä haaste esitetään usein vertauksella haluatko olla kuninkaallinen vai rikas. Harva pystyy molempiin. Eli joudut joko luopumaan osasta päätäntävallasta tai sitten kasvupotentiaalista.

Maanläheisempi vertaus käyttää pitsaa: eli haluatko pienen pitsan kokonaan vai siivun isommasta? Omistamisen haasteet ovat moninaiset. Yrittäjän elämä alkaa usein pitkillä työpäivillä ja täydellä kontrollilla.

Ajan myötä henkilöstöä tulee lisää ja eteen voi tulla myös se hetki, kun omat kyvyt, osaaminen tai jaksaminen estävät yrityksen merkittävän kasvattamisen tiettyä liikevaihtotasoa suuremmaksi tai maltillista kasvuvauhtia nopeammin.

Ulkopuolisen ammattijohtajan päästäminen yrityksen johtoon on monessa pk-yrityksessä haastavaa. Omistajat eivät uskalla, osaa tai kykene antamaan tilaa ulkopuoliselle päätöksentekijälle.

Toisaalta asetelma on myös enemmän kuin haastava toimitusjohtajalle. Kuinka johtaa yritystä, jota perustajat edelleen de facto johtavat tai liian tiukoilla nyörille ilman todellista päätäntävaltaa?

Omistajavetoisessa yrityksessä osakkeenomistajan, hallituksen ja toimivan johdot roolit menevät usein sekaisin tai päällekkäin. Kasvun myötä näiden eriyttämiseen ja todelliseen käyttöönottoon ei aina olla valmiita tai valmistautuneita.

Lopulta kuitenkin takana on usein pelko. Tämä voi liittyä omistajan rooliin, vääriin valintoihin tai päättämättömyyteen. Näihin kaikkiin auttaa hyvä valmistautuminen ja pitkäaikainen suunnitelmallisuus.

Asiantunteva hallitus kannattaa rakentaa jo alkuvaiheessa. Päteviä johtajia kannattaa kasvattaa yritykseen ja valmistella heitä tulevaan vallan vaihtoon. Epävarmuus ja pelot kaikkoavat, kun muutoksia ei toteuteta äkkirysäyksellä tai paniikkiaikataululla.

Haasteita riittää, jos huomaat olevasi yrityksesi pääomistaja, ainoa hallituksen jäsen, liikevaihdon polkiessa paikalla ja omat ideat sekä voimavarat lähes loppuun käytettynä. Silloin huipulla voi olla hyvin yksinäistä ja raskasta.

Kuva: Flickr / sprklg