Luettua: The Bitcoin Standard

June 19, 2018

Tämä ei ole vain yksi Bitcoin-kirja muiden joukossa. Nassim Nicholas Taleb lataa kovilla heti esipuheessaan: vanhan vallan viimeinen linnake, raha, ei ole enää sen monopoli ja siten se tarjoaa meille lopuille vakuutuksen orwellmaista tulevaisuutta vastaan.

Bitcoin toi ihmiskunnan historiassa ensimmäisen kerran todellisen kovan (digitaalisen) rahan, joka jättää myös kullan taakseen. Sitä ei ole mahdollista tuottaa lisää kysynnän kasvaessa. Se toimii automatisoituna keskuspankkina, jonka rahapolitiikka on ennustettavaa ja jonka käytössä ei tarvitse luottaa kehenkään kolmanteen osapuoleen.

Ammous käy läpi rahan historiaa, talousteoriaa ja –historiaa pakaten sivut täyteen asiaa ilman harhapolkuja tai epäolennaisuuksia. Kirja asettaa Bitcoinin oikeaan viitekehitykseen ihmiskunnan historiassa, taloudessa ja vaikutuksessaan tuli se lopulta menestymään tai ei.

Bitcoin poistaa makrotaloustieteilijät, poliitikot, presidentit, vallankumousjohtajat, sotilasdiktaattorit ja TV-ankkurit rahapolitiikasta. Yhdeksän vuoden aikana se on kasvanut vapaaehtoisesti verkostoksi, joka on arvoltaan suurempi kuin monet kansallisvaltioiden valuutat.

Bitcoinin itsenäisyys ja riippumattomuus yhdestäkään kolmannesta osapuolesta yhdessä ennalta määrätyn inflaatiopolitiikan kanssa tekee siitä luontaisen varantovaluutan.

Korkeat siirtokustannukset ja hidas maksujen vahvistus eivät tee siitä jokapäiväistä maksuvälinettä. Näihin nykyiset pankit ja uudet fintech ratkaisut tarjoavat keskitetympiä, nopeampia ja tehokkaampia ratkaisuja.

Bitcoinissa ei ole vastapuoliriskiä ja se tarjoaa suurille transaktiolle lopullisen suorituksen minuuteissa. Siten se on todellinen vaihtoehto maksuissa keskuspankkien ja suurien kansainvälisten rahoituslaitosten välillä.

Kilpailu on saapunut keskelle keskuspankkien ydintoimintaa Bitcoinin muodossa ja se on riippumaton globaali osapuoli kaikille kansallisvaltioille ja niiden poliittiselle ohjaukselle.