Luettua: Talouden kymmenen tuhoisinta ajatusta

March 29, 2015

Talouden kymmenen tuhoisinta ajatustaWahlroos jatkaa Frédéric Bastiatin ja Henry Hazllitin jalanjäljissä yhteiskunnallisessa keskustelussa pitkäikäisten virhekäsitysten oikomista. Hän kutsuu näitä torakka-ajatuksiksi, jotka lähes loputtomasti ponnahtavat aina yhä uudestaan esiin.

Nalle on onnistunut käsittelemään aiheita tuoreesti ja tuomaan niihin uutta ja ajankohtaista kulmaa. Tämä ei ole mitenkään yksiselitteistä tai helppo tehtävä, kun ottaa huomioon, että kyseessä ovat paikoittain monta sataa vuotta vanhat ajatukset. Talousteoria myös aihealueena ei monesti nostata kummoista riemua tai odotuksia lukijassa.

Yleissivistävä teos käsittelee myös viime aikaisia teemoja aina Pikettystä rahapolitiikkaan nitoen ne laajempaa asiayhteyteen. Vaikeaselkoiset käsitteet on esitetty yksinkertaisesti, joten kirjan pitäisi soveltua jokaisen luettavaksi.

Perustotuuksien lisäksi sivuilta löytyy myös särmää. Haluatko sijoitusvinkkejä? Unohda, ja sijoita rahasi ETF-rahastoihin. Tylsää, mutta toimii. Moni päivystävä dosentti ja julkisen sektorin virkamies voi myös huomata kuuluvansa paradigmoihin, jotka eivät enää vastaa tätä päivää.

Wahlroos esimerkiksi myöntää neuvottomuutensa toteamalla, ettei keksi mitään järkevää syytä miksi EU:n tilastoviranomaiset ja EKP käyttävät resursseja kansallisten inflaatiolukujen seuraamiseen. Siinä on yhtä paljon järkeä kuin Tampereen Hervannan ja Helsingin Kallion kaupunginosien lukujen vertailussa.

Negatiivisten korkojen käyttöönotto rahapolitiikan välineeksi avaisi uusia mahdollisuuksia. Tätä jopa Nordea hallituksen kummastelemaa avausta Wahlroos perustelee laajemminkin.

Vanhentuneiden käsitysten tuulettaminen ja asioiden kyseenalaistaminen nousee esiin vahvasti. Virheistä tulee oppia ja näkökulmia pitää uskaltaa muuttaa, kun tosiasiat näin sanelevat.