Luettua: Mietiskellen menestykseen

January 17, 2014

Mietiskellen menestykseenGooglen työntekijä numero 103, Chade-Meng Tan, on hiukan poikkeuksellinen insinööri. Hänen tittelinsä on ”Jolly good fellow” ja monet tuntevat hänet googlelaisena, joka on poseerannut usean maailman kuuluisan ja vaikutusvaltaisen henkilön kanssa.

Meng käytti omien projektien 20 prosentin aikansa Googlella kehittääkseen Search Inside Yourself –koulutusohjelman. Siitä tuli osa Googlen sisäisen yliopiston kurssitarjontaa vuonna 2007 ja nyt nämä opit ovat tarjolla kaikille beseller-kirjan muodossa.

Kirja on kirjoitettu niin yksinkertaisesti, että ”insinöörikin sen ymmärtää.” Meng viljelee vahvasti huumoria ja itseironiaa lähes jokaisella aukeamalla. Samaan aikaan perusteluina ja tukena käytetään tieteellisiä tutkimuksia ja faktoja. Meng on vuosien varrella verkottunut alan johtavien tutkijoiden ja asiantuntijoiden kanssa ja luonut näistä synteesin sekä joukon yksinkertaisia harjoituksia.

Tietoiseen läsnäoloon perustuva koulutusohjelma pyrkii parantamaan tunneälyä ja sitä kautta yrityselämässä menestymistä. Kirjoittajan mukaan kurssin läpikäyneet ovat saaneet lisää luovuutta, tehokkuutta sekä kokeneet itsensä onnellisemmiksi.

Search Inside Yourself perustuu kolmeen vaiheeseen. Ensimmäinen keskittyy tarkkaavaisuuden harjoittelemiseen, toinen itsetuntemuksen ja itsehallinnan kehittämiseen ja kolmas hyödyllisten mielen tottumusten luomiseen.

Mengin mukaan tunneäly on opittava taito ja jokainen voi tulla siinä paremmaksi. Kirjan esipuheen kirjoittaneen psykologi Daniel Colemanin mukaan tunnetaidot muodostavat 80-100 prosenttia niistä ominaisuuksista, jotka tekevät merkittävistä johtajista erinomaisia. Tämä pitää paikkansa kuulemma myös Yhdysvaltain laivaston upseerien tapauksessa.

Jos tietoinen läsnäolo mietiskelyn muodossa kelpaa Googlen insinööreille, niin ehkä sitä kannattaa hiukan pohtia – ei kun siis mietiskellä?