Luettua: Megatech

December 18, 2017

Miltä näyttää yksityisyydensuoja, kun virtuaalitodellisuus on jokapäiväistä? Palveluntarjoajilla on täysi näkyvyys kaikkeen mitä näemme, teemme ja koemme. Nykyiset kameravalvonnat ja valtioiden urkinnat ovat pientä siihen verrattuna, mitä on tulossa.

Megatech yrittää tuoda esiin muutoksia ja mahdollisuuksia, mutta myös uhkia, joita seuraavat 30 vuotta ovat tuomassa. Miltä maailma näytti 80-luvulla verrattuna tähän päivään? Ääripäät tuovat kontrastia ja toisaalta nykyhetkestä lineaarinen ennustaminen vahvistaa liiaksi teknologian saavutuksia juuri nyt.

Kirjan mielenkiintoisinta antia ovatkin isommat trendit ja mahdollistajat. Teoreettisen fysiikan ymmärryksemme avaa uusia materiaaleja ja teknologisia hyppäyksiä, kunhan laskentateho ja simuloinnit kehittyvät.

Biologisella puolella geenien muokkaus ja ihmisen varaosien tuotteistaminen on vielä hyvin alkumetreillä. Näiden askelmerkit ovat kuitenkin jo nähtävissä, ja niistä tulee arkipäivää vuosisadan puoliväliä lähestyttäessä.

Ihmiskunnan näkökulmassa tapahtuu suuri muutos ja sen seuraukset ovat arvaamattomat, kun lähdemme muille planeetoille. Ensimmäisen maan ulkopuolisen siirtokunnan perustaminen asettaa meidät monien eettisten ja moraalisten, mutta myös käytännöllisten kysymysten äärelle.

Teknologia on lopulta vain neutraali mahdollistaja. Suuret päätökset jäävät ihmisille. Viimeisen sadan vuoden aikana olemme pääosin kehittäneet teknisiä kyvykkyyksiä. Yhteiskunnalliset instituutiot laahaavat pääosin yli sata vuotta sitten muodostuneiden tarpeiden, oletusten ja ajatusmallien pohjalta.

Massakoulutus, julkiset palvelut ja yhteiskunnan perustehtävät – miten näiden pitäisi mukautua tarpeisiin nyt ja tulevaisuuden yksilöllisessä ympäristössä?

Artikkeli julkaistu Talouselämässä.