Luettua: Ben&Jerry’s Douple-Dip

October 8, 2013

Douple-DipBen&Jerry’s on legendaarinen jäätelömerkki, jonka ensimmäiset toimintavuodet ovat vahva ylistys yrittäjyydelle. Pari kaverusta, Ben ja Jerry, päättivät tienata muutaman vuoden elantonsa tekemällä jotain heille mielekästä.

Aluksi tarkoituksena oli myydä baageleita, mutta alkuinvestoinnit laitteistoihin olivat liian korkeat. Jäljelle jäi jäätelö ja loppu onkin sitten historiaa. Ben & Jerry perustettiin 70-luvun lopulla ja parivaljakko joutui tekemään pääosan asioista kantapään kautta.

Esimerkkinä tinkimättömyydestä he hankkivat kasvurahoituksen tekemällä julkisen osakeannin piskuiselle yritykselleen käyttämällä hyväkseen unohdettua lakipykälää ja vastoin kaikkien asiantuntijoiden suosituksia. Minimaalisella budjetilla, mutta jäätelöllä ja uskollisella asiakaskunnalla varustettuna, perustajat onnistuivat lopulta tekemään yhtiönsä ensimmäisestä osakeannista varsinaisen kansan osakkeen. Yksi sadasta vermontilaisesta kotitaloudesta osti osuuden yrityksestä.

Yritys on tunnettu vahvasta yhteiskunnallisesta sitoutumisestaan ja sen esille tuomisesta toiminnassaan. Yleisesti yhteiskunnallisten näkemysten ottamista yrityksen liiketoiminnan kautta pidetään riskaabelina asiakkaiden suututtamisen riskin takia. Ben&Jerry:lle toiminta on osa yrityskulttuuria ja yrityksen missiota.

Perustajat oivalsivat matkan varrella, että pelkkä prosenttiosuuden lahjoittaminen voitoista hyväntekeväisyyteen ei ole kaikkein merkittävin tapa yhteiskunnalliselle muutokselle. Yrityksen suurimmat muskelit ovat nimittäin niissä rahavirroissa, jotka virtaavat ulos toiminnan kuluina ja ostopalveluina.

Eettiset valinnat yhteistyökumppanien, alihankkijoiden ja tavarantoimittajien kanssa pystyvät parhaimmillaan vaikuttamaan myös laajemminkin. Pitkäaikainen sitoutuminen toimittajiin mahdollistaa myös yhteistyön syventämisen ja jouston tarvittaessa puolin ja toisin.

Kirja on kirjoitettu 90-luvun lopulla ja Ben&Jerry on kokenut merkittävän muutoksen sen jälkeen. Perustajat myivät yrityksensä Unileverille vuonna 2000 ja heillä ei ole enää merkittävää roolia yrityksen asioissa. Kuriositeettina Ben&Jerry avasi toimipisteen Petroskoihin vuonna 1992, mutta Espan myymälää saatiinkin sitten odottaa paljon pidempään.