Luettua: Hajauta tai hajoa

November 22, 2013

Hajauta tai hajoaKeskitetty laatuyhtiöstrategia on Oksaharjun mukaan paras tie keskimääräistä suurempiin tuottoihin. Passiivisella indeksisijoittamisella tai suurella hajauttamisella pääsee toki helpommalla, mutta markkinoiden yleistä tuottoa suuremmista voitosta on turha haaveilla.

Kirjoittajan esikuvina toimivat sijoitusmaailman vakuuttavat nimet. Merkittävimpänä on Warren Buffett, jonka lähes koko omaisuus on kiinni yhdessä yrityksessä: Berkshire Hathaway:ssä. Kotimaisittain Björn Wahlroos on myös vahvasti kiinni Sammossa merkittävällä varallisuuspanoksella. Silti molemmat yritykset ovat onnistuneesti pystyneet hajauttamaan riskejään ja siten takaamaan menestyksekkään kasvu-uran, jota pitkäaikainen sijoittaja seuraa ja kiittää kasvavien osinkovirtojen muodossa.

Jos kahvista pitävä kuluttaja riemastuu kahvin hinnan laskusta, miksi sijoittajan pitäisi toimia toisin sijoittamansa yrityksen huomattavassa kurssinotkahduksessa? Molemmissa tapauksissa kyseessä pitäisi olla mieluinen mahdollisuus ostaa lisää sitä, josta kovasti pitää.

Pitkäjänteinen sijoittaja keskittyy yrityksen pitkän aikavälin tuloksentekokykyyn ja kasvunäkymiin markkinoiden hetkellisten heilahtelujen sijaan. Kummalta pyrit saamaan tuottosi: itse yritykseltä vai toisilta sijoittajilta? Lopultahan osakekurssit kuitenkin seuraavat yrityksen tuloksentekokykyä eikä toisin päin.

Pitkäaikainen sijoittaminen on hyvin lähellä yrityskauppaa. Kohde täytyy tuntea hyvin ja sen tulevaisuudennäkymistä täytyy pystyä muodostamaan vahva näkemys. Kysymyksessähän on osuuden ostaminen itse liiketoiminnasta vaikkakin usein pienessä mittakaavassa. Silti toimintalogiikka on sama. Kauppaa tulee harkita hyvin ja irtautumisen tulisi usein tapahtua vasta vuosien tai vuosikymmenien päästä, jos silloinkaan.

Hajauta tai hajoa toimii myös ajatusten herättäjänä yrittäjille sekä liikkeenjohdolle. Buffettin ja Charlie Mungerin lukuisat lainaukset kiteyttävät liiketoiminnan perusviisauksia, joita on hyvä aina välillä pysähtyä pohtimaan syvemminkin.

Arvio on julkaistu Talouselämässä.