Luettua: Dark pools & high frequency trading for dummies

January 26, 2015

Dark Pools &  High Frequency Trading for DummiesReilu vuosi sitten eräs yksityispankkiiri aloitti blogin ja siitä tuli muutamassa kuukaudessa yksi alan seuratuimmista medioista. Tämä Banker’s Umbrella –nimimerkin takaa kirjoittanut bloggari sai vaikutusvaltaa ja muun muassa Financial Times on viitannut häneen.

Ja todellinen yllätys paljastuikin vähän aikaa sitten. Mysteerinen pankkiiri onkin suomalainen Jukka Väänänen, jolta on juuri tullut ulos kirja eräästä alan kuumimmasta aiheesta: dark pooleista ja HFT-kaupankäynnistä.

Michael Lewisin Flash Boys aloitti kohun vuosi sitten paljastuksillaan ja Väänäsen kirja pureutuu aihealueeseen syvemmin. Aihe on niin salamyhkäinen ja moninainen, että siitä voi todennäköisesti käyttää vertausta fysiikan puolelta eli jos luulet ymmärtäväsi aiheesta riittävästi, olet todennäköisesti täysin pihalla.

Pörssien ulkopuoliset kauppapaikat ja robottikaupankäynti on yleistynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana merkittävästi. Kaikesta kaupankäynnistä robottikauppoja on noin puolet Yhdysvalloissa ja 30-40 % Euroopassa.

Suuret tuotot marginaalisen pienistä yksittäisistä voitoista toistettuna riittävän monta kertaa houkuttelevat monia finanssialan tahoja. 2009 robottikaupankäynnillä käärittiin yli 7 miljardin taalan liikevaihto, mutta viime vuonna päästiin enää lähellä miljardia.

Lainsäätäjät ja viranomaiset eivät pysy teknologian ja innovaatioiden perässä maailmassa, jossa silmän räpäytys tarkoittaa iäisyyttä. Sekunnin tuhannesosissa tapahtuva kaupankäynti on alue, jossa tehdään ja hävitään rahaa ihmisen ulottumattomissa. Kaikki on ohi ennen kuin edes tajuamme mitä tapahtui.

Väänänen käy läpi alan toimintaa, toimintamalleja sekä tapoja suojautua markkinaosapuolilta. Pahimmillaan oma välittäjäsi pelaa jonkun muun pussiin kuin asiakkaan eli sinun. Tosin eivät hekään aina siitä välttämättä ole tietoisia.

Julkaistu myös Talouselämässä.