Luettua: Flash Boys

April 4, 2014

Flash boysLegendaarinen Wall Street kirjailija Michael Lewis on tullut jälleen ulos uusilla paljastuksilla. Tällä kertaa kyseessä on todellinen kuuma peruna finanssikriisin jälkeenkin. Kyseessä on lähes yhtä mystinen asia kuin malesialaisen lentokoneen katoaminen.

High frequency trading (HFT) on vahvistanut otettaan pikku hiljaa osakemarkkinoiden merkittävänä komponenttina. Reilu kymmenen vuotta sitten pienet putiikkifirmat alkoivat toden teolla vaikuttamaan finanssimarkkinoiden hinnoitteluun. Seurauksena oli huima miljardeissa liikkuva vero tehokkuudessa tavallisten kansalaisten säästöjä kanavoivien sijoittajien taskuista algoritmeja taikovien tietokonenörttien taskuihin.

Lewisin kirja on herättänyt heti julkistuksen jälkeen suurta kuohuntaa finanssipiireissä. Tosin vielä suurempi myllerrys tapahtui, kun totuus HFT toiminnasta alkoi levitä investointipankkien suurimpien asiakkaiden keskuudessa. Kenellekään ei pitäisi olla yllätys, että Wall Street kumartaa rahaan päin. Mutta laajuus, jolla HFT osapuolet ovat pystyneet muokkaamaan pelisääntöjä mieleisekseen, on todella järkyttävää.

Jopa isot eläke- ja sijoitusrahastot kokivat olevansa hyväksikäytettyjen asemassa ja kykenemättömiä tekemään asialle paljoakaan. Tilanne on vähän samanlainen kuin peruskäyttäjällä luodessaan sisältöä ja käyttäessään Facebookia. Facebookin perusbisneksenä on hyödyntää käyttäjien informaatiota ja tarjoilla sitä mainostajille. Wall Streetin tapauksessa todellista osakekauppaa käyvien tahojen tilauskirja on arvokasta informaatiota HFT osapuolille. He hyödyntävät tätä tietoa omaksi edukseen ennen kuin alkuperäiset tilaukset ehtivät toteutua.

HFT kauppa perustuu nopeuden tuomaan arbitraasiin. Vastaanottamalla ja käsittelemällä eri markkinapaikkojen informaatiota nopeammin kuin kukaan muu on mahdollista tehdä käytännössä riskitöntä kauppaa. Tämä kaikki tapahtuu sekuntien tuhannes ja miljoonasosissa. Finassimarkkinoiden skynet on jo täällä – ihminen on täysin koneiden armoilla.