Kirja-arvio: Taivas + helvetti

May 23, 2013

Taivas + helvettiTaivas + helvetti kertoo yrittäjän arjesta. Se ei ole mikään siloteltu näkymä hehkutukseen ja menestykseen, vaikka sitäkin 21 henkilön tarinoihin voi kuulua. Mukana on hyvin erilaisia yrittäjiä aina Jari Sarasvuosta nuorena sokeutuneeseen Jukka Jokiniemeen.

Kirjan tarkoituksena on toimia innoittajana ja kannustaa itsensä ylittämiseen. Kaikista ei tarvitse tulla yrittäjiä, mutta kaikki voivat olla yritteliäitä. Kirjan isän, Mika Mäkeläisen, tavoitteena on jakaa 60 000 kirjaa kaikille opintonsa päättäville nuorille lahjoittamalla yksi kirja jokaista myytyä kohden.

Oranssikantinen kirja onkin helppolukuinen ja visuaalisesti upea paketti, jonka kruunaa Jussi Raitilaisen mahtavat kuvat. Kirja muistuttaa formaatiltaan Jessica Livingstonen muutaman vuoden takaista Founders at Work –teosta ja onnistuu tehtävässään hyvin.

Millaista on hakea konkurssiin Suomen vanhin yritys, joka on ollut suvussa jo 1700-luvulta asti? Berndt von Frenckell kertoo Frenckellin Kirjanpainosta ja kuinka konkurssin tekeminen vaikuttaa elämään. Mikko Kodisoja puolestaan kertoo, miten Supercellin menestystä on pohjustettu jo vuosituhannen vaihteesta lähtien.

Yrittäjän elämään sisältyy paljon epävarmuutta, riskejä, onnea, mutta myös onnistumisen elämyksiä. Kansakoulupohjalta ponnistanut Aulis Kärkkäinen muistelee, että ”raktorikauppa män tosi hyvin” mutta lämpöpuuta valmistavan Lunawoodin tie menestykseen oli katketa moneen otteeseen ja kesti paljon odotettua pidempään.

Alaston totuus on monta kertaa tarua ihmeellisempää. Tarinat ovat lyhyitä, erilaisia, inhimillisiä ja haastavia. Yrittäjät harvoin jakavat kokemuksiaan julkisesti – nyt siihen on dantelainen mahdollisuus.