Kirja-arvio: Management in 10 words

May 19, 2013

Management in 10 wordsBrittiläinen vähittäiskauppa Tesco oli 1990-luvun alussa huonossa hapessa. Se oli Sainsburyn ja Marks & Spencerin perässä, eikä tulevaisuus näyttänyt kummoiselta. Ajat olivat kriittisiä kilpailun kiristyessä. Jotain oli tehtävä.

Terry Leahy toimi 14 vuotta Tescon toimitusjohtajana vuoteen 2011 saakka. Tuona aikana Tescosta tuli alallaan maailman kolmanneksi suurin yritys, joka toimii 14 maassa ja operoi yli 6 000 liikettä.

Leahy ei varsinaisesti käy läpi Tescon tarinaa, vaan keskittyy tuomaan esiin kokemuksiaan 10 teeman kautta. Lentokenttäkirjallisesta nimestään huolimatta kirja on mielenkiintoinen kurkistus erittäin kilpailtuun ja haastavaan vähittäiskaupan maailmaan. Tesco on brittiläinen instituutio, johon ei voi välttyä törmäämästä katukuvassa. Se on innovoinut ja toiminut edelläkävijänä asiakasohjelmissa, nettikaupassa, pankkitoiminnassa ja ympäristötietoisuudessa.

Tescon maailmanvalloitus on ollut yrityksen ja erehdyksen kamppailua. Viime kuussa yritys ilmoitti vetäytyvänsä Yhdysvaltain markkinoilta Fresh & Easy –ketjunsa tehtyä yli miljardin punnan tappiota. Ketju lanseerattiin huonoimpaan mahdolliseen aikaan taloustilanteen heiketessä vuonna 2007. Kirjassa Leahy on vielä optimistinen hankkeen suhteen, mutta tuo esiin sen riskialttiuden alusta asti.

Etelä-Korea oli täysin päinvastainen kokemus. Tesco meni sinne kymmenen vuotta aikaisemmin pahimpaan kriisiaikaan ja pystyi luomaan vahvan markkina-aseman täysin erilaisessa kulttuurissa.

Ja mitkä ovat nämä kymmenen johtajuuden maagista sanaa? Totuus, lojaalisuus, rohkeus, arvot, toiminta, balanssi, yksinkertaisuus, lean, kilpaile ja luota. Sanojen merkitys aukeaa kirjan lukemalla, mutta ylitse muiden Leahy nostaa totuuden. Kuuntele asiakkaita – he kertovat totuuden.

Arvio on julkaistu Talouselämässä.