Rajaa luovuutta

Rajattua luovuutta

Jos-sitten peli on helppoa. Jos meillä olisi X, sitten voisimme tehdä Y:n. Hiukan vaativampi harjoitus on katsoa mitä eväitä löytyy tällä hetkellä ja pyrkiä keksimään niistä luovia ratkaisuja.

Tämä on laatikon sisäistä luovuutta, joka ei ole niin kovassa huudossa kuin salamaniskusta tulevat out-of-the-box neronleimaukset. Ongelmana vain on, että usein salama ei tunnu iskevän ja muusan numero on hukassa.

Miten saat auton renkaan vaihdettua käyttämättä mitään ulkopuolisia välineitä? Oletetaan, että et jaksa vääntää pulttiavaimella ruostuneita pultteja auki. Entäpä jos huomaat, että yhden renkaan pultit ovat käyttökelvottomia?

Tämä on rajattua luovuutta vähän Apollo 13 kuuluisan tilanteen mukaisesti: ”Houston, we have a problem”. Käytä mitä on saatavilla ja kehitä siitä kulmasta jotain uutta ja erilaista.

Tällä menetelmällä mikä tahansa nykyinen jo olemassa oleva tuote tai palvelu on mahdollista saada luovuuden uudeksi lähteeksi. Se täytyy vain nähdä erilailla ja eri kulmasta. Oletamme paljon asioita, koska niin on tavattu tehdä. Kyseenalaistamme harvemmin.

Rajattu luovuus keskittyy vähentämään vaihtoehtoja ja siten tarjoamaan meille runsain mitoin mahdollisuuksia käyttää todellista luovuutta. Jos et ole vielä täysin vakuuttunut, kannattaa vilkaista kirjaa aiheesta nimeltä Inside the box.

Se tarjoaa systemaattiset menetelmät luovuuden toteuttamiseen normaalissa yritysympäristössä ja niin helpolla tavalla, että jopa peruskoululaisesta tulee innovaattori muutama tunnin harjoittelun jälkeen.

Luovuutta on mahdollista oppia. Se kuuluu kaikille ja sen pitäisi olla organisaatioiden jatkuva sekä ehtymätön resurssi asiakkaiden elämän helpottamiseksi paremmilla tuotteilla ja palveluilla.

Joko keksit vastaukset rengaspulmiin? Älä lue eteenpäin, jos haluat vielä pohtia.

Ehkä kaikkein elegantein ratkaisu on käyttää auton omaa tunkkia pulttien avaamiseen. Ja miten päästä ilman ulkopuolista apua ilman neljännen pyörän pultteja? Lainaa kolmesta muusta yksi kustakin ja pääset jatkamaan matkaa.

Kuva: Flickr / David Goehring

No Comments

Leave a Reply