Neuvonannosta toimintaan

Konsulttiarmeijat ovat tuttuja yritysjohdolle. Heitä käytetään selvittelemään, myymään idea organisaatiolle tai varmistamaan selustaa. Tyypillisesti tukevan laskun lisäksi käteen jää nippu paperia. Loppu jääkin sitten tilaajan vastuulle.

Kannettu vesi ei kaivossa pysy. Parempi tapa saada muutosta aikaiseksi on toimia esimerkkinä. Siihen ei pelkät neuvot riitä – vaaditaan toimintaan. Tekemistä arvostetaan aivan eri lailla pelkän sivustaseuraajan neuvojen jakamisen sijaan.

Vuokrajohtaja joutuukin usein pitämään myös konsultin hattua päässään. Täytyy pystyä analysoimaan ja arvioimaan tilannetta. Tämän lisäksi kuitenkin pitää myös tehdä päätökset ja laittaa analyysin lopputulemat käytäntöön.

Kaurismäki totesi aikanaan, että hän muokkaa käsikirjoitusta vielä kuvauspaikalla. Analyysi, suunnitelmat ja päätökset syntyvät jossain etukäteisvalmistelun ja varsinaisen toteutuksen alkamisen välissä – vaikka sekuntia ennen.

Todellinen elämä on dynaamista ja yllätyksiä täynnä. Nopea reagointikyky ja mahdollisuus joustaa uusien mahdollisuuksien ilmaantuessa luo lisäarvoa. Viisaus on kykyä tiedon pohjalta muuttaa käyttäytymistä ja toimintamalleja. Just do it – siinä on kaikki yhdessä paketissa.