Osataan, mutta ei tehdä

Lähes päivittäin tulee vastaan pk-yrityksiä, joilla on tarvetta saada asioita aikaiseksi. Kyseessä voi olla esimerkiksi markkinointiin liittyvät toimenpiteet nettisivuston päivittämisestä uusasiakashankinnan projekteihin.

Kompastuskivenä on kuitenkin, että hankkeet pyritään tekemään muiden töiden ohessa ja silloin, kun parempaa tekemistä ei ole. Yleensä laskutettavat työt ajavat kirkkaasti ohi. Ymmärrettävää, mutta tulokset ovat usein tällöin myös sen näköisiä.

Projektien aikataulut paukkuvat ja valmista ei tunnu syntyvän. Podetaan huonoa omaatuntoa ja riittämättömyyden tunnetta. Joskus ei olla myöskään oman osaamisen ydinalueella.

Erityisesti markkinoinnissa asiat ovat pääosin niin, kuin ne näyttävät. Jos viestinnästä puuttuu systemaattisuus ja säännöllisyys, se toki herättää kysymyksiä.

Syynä voi olla niin hyvä työtilanne, ettei kaikkea ehditä tekemään. Eli asia ei ole prioriteeteissa korkealla. Mutta silti, onko tämä kuva, jonka haluat kertoa potentiaalisille asiakkaille?

Toinen vaihtoehto on, että asioita ei vain osata hoitaa. Tämäkään ei juuri vakuuta ja luo uskottavuutta yrityksen toimituskyvystä ja ammattitaidosta. Yhtään paremmaksi tilanne ei muutu, jos ei edes tiedosteta, miltä asiat näyttävät.

Markkinoinnissa vuokrajohtajan suurimmat kilpailijat taitavatkin löytyä yllä olevista asioista. Sivutöinä hoidettujen sisäisten projektien kustannuksia harvoin lasketaan. Vaihtoehtokustannukset voivat kuitenkin olla yllättäen aika merkittävät. Henkilöstöä sitoutuu tarpeettomissa määrin ja turhan pitkäksi aikaa asioihin, joiden tekemisestä puuttuvat rutiinit ja sitä kautta tehokkuus.

Omalle tekemiselle tulee helposti sokeaksi. Samoin totuttuja toimintatapoja tulee harvoin kyseenalaistaneeksi, ellei joku ulkopuolinen tapahtuma tai henkilö tule herättelemään.

Tehdäänkö itse ja toivotaan parasta vai palkataanko ammattilainen ja saadaan aikaiseksi?

Kuva: Freeimages/mama.