Yritysten ja henkilöiden arvioinnista

Etsitkö yritysostokohdetta, yhtiökumppania tai avainhenkilöä tiimiin? Kaikissa tapauksissa valinnan tulee osua kohdalleen, kerrasta.

Kriteerien laatiminen on helppoa. Esimerkkejä näistä löytyy Hesarin työpaikkailmoituksista. Ideaalikandidaattia harvoin kuitenkaan löytyy tosielämästä. Supermiehiä ja –naisia on vain sarjakuvissa.

Kaikilla on heikkouksia ja erilaisia kompetenssialueita täytyy painottaa omiin tarpeisiin heijastellen. Henkilöiden kohdalla vanha viisaus on keskittyä tarvittaviin vahvuuksiin.

Pelkkien heikkouksien välttäminen harvoin tuottaa tulosta. Silloin saa keskinkertaista, mutta ei huippuosaamista siellä missä sitä kaivattaisiin. Kaksi keskinkertaista yritystä ei tuota huippufirmaa.

Omien kompetenssien, vahvuuksien, heikkouksien ja realistisen nykytilan arvion pohjalta on aina helpompaa ponnistaa ja pyrkiä löytämään hyviä kandidaatteja. Tämä pätee myös yrityskauppakohteita etsittäessä.

Muodollisen pätevyyden ja aikaisemman historian läpikäynti ei kuitenkaan kerro riittävästi oikeasta kompetenssipohjasta ja todellisesta osaamisesta. Historia ei kerro tulevasta, mutta se voi antaa siitä viitteitä.

Nykyään uuden oppiminen ja oikea asenne muutoksia kohtaan on kaikki kaikessa. Operatiiviset yksityiskohdat ja erityisvaatimukset ovat helpommin opeteltavissa kuin muuttaa ihmisten toimintatapoja tai yrityskulttuuria.

Nämä harvoin kuitenkaan tulevat esiin papereita tarkastellessa tai ensikohtaamisilla. Moni pystyy antamaan hyvän kuvan ja se saattaa kestää myös tarkempaa tutkiskelua.

Totuus kuitenkin paljastuu lopulta, jos on aikaa ja kärsivällisyyttä tarkastella tilannetta syvemmin. Tähän löytyy oiva keino, jota ei tosin taideta liialti käyttää.

Kyseessä on siis käytännön työskentely yhdessä. Mikään ei tuo esiin paremmin ja konkreettisemmin todellista osaamista ja asioiden laitaa kuin tehdä työtä uuden henkilön tai ostettavan yrityksen parissa useita päiviä.

Yhteisen päämäärän saavuttaminen ja ongelmien ratkaisu tuo esiin aivan uusia puolia, joita pelkissä haastatteluissa ja keskusteluissa ei ilmene. Hiljainen tieto, kollegoiden arvostus, tiimityöskentely ja konkreettinen ote kertovat paljon.

Yrityksien tapauksessa kulttuurista saa käsitystä vasta kun siinä elää ja hengittää osana arkea. Mikä numeroiden valossa saattaa näyttää hyvältä ei välttämättä ole sitä käytännössä ja toisin päin.

Reaalimaailma on suttuista, sekavaa ja täynnä ennakoimatonta. Mutta se on paras tapa havainnoida todellisuutta ja välttää suurimpia yllätyksiä. Kädet saveen ja työhön!

Kuva: Flickr / woodleywonderworks