Skaala ja panta

Vuokrajohtaja auttaa kansainvälistymään

Liiketoiminnan rakentaminen läheltä tuntuu luonnolliselta. Myydään ensin lähinaapureille ja mennään sitten hiukan kauemmaksi. Tuntuuko tutulta?

Olemme tottuneet täällä Napapiirin nurkilla pieniin ympyröihin. Ihmisiä on vähän, päätöksenteko juroa ja pitkäpiimäistä sekä innokkuus kaikkeen uuteen on käsinkosketeltavaa kuin loska syksyllä.

Laman runtelemassa maassa, jonka iso naapurikin sulkee kauppavirtojaan, on tarvetta tuulettaa ajatuksia. Ehkä kannattaisi heti alkumetreillä kurkistaa suomea puhuvan markkinan ulkopuolelle ja kokeilla vaikka halpalentoyhtiön lippua etelään tai länteen.

Oulun junalipun hinnalla pääsee jo kymmenien miljoonien ihmisten markkinoille. Miksi siis jumittaa täällä ensin ja vasta myöhemmin lähteä ulkomaille?

Myyminen saattaa olla jopa helpompaa, kun matkustaa vähän kauemmaksi. Harvoin kukaan on profeetta omalla maallaan. Yllättävän hyviin tuloksiin pääsee, kun avautuu hiukan ja lähtee kertomaan muille mitä on tarjolla.

Kotimainen tuote ei sitkeästä insinöörihuhusta huolimatta taida sitenkään myydä itseään, jos se on vaan viilattu niin viimeisen päälle valmiiksi. Muutoinhan meillä pitäisi jo olla supercellejä joka niemessä ja notkossa.

Nyt kun myyntimode on saatu päälle, kuinka on erottumisen laita? Pelkkien teknisten speksien kanssa harvoin saa kovin vavisuttavaa muistijälkeä ostajiin. Se onkin jo toinen juttu.

Malttamattomat voivat olla yhteydessä allekirjoittaneeseen, jos tarvetta ratkaisuille jo aikaisemmin.

Kuva: Flickr / Wade M