Lean tapa toimia

Yritysjohtajat valittavat näkyvyyden heikkoutta. Kotimarkkina rypee syvällä ja markkinasignaalit paremmasta ovat ristiriitaisia. Päätöksiä halutaan venyttää ja investointeja ei aloiteta aivan helpolla.

Säästämällä ei kuitenkaan luoda uusia markkinoita tai rakenneta uutta liiketoiminta-aluetta. Vaaditaan uskoa tulevaan ja rohkeaa innostusta kokeilla. Ilman panostusta on turha odottaa tuloksia.

Tällaisessa tilanteessa on oikeastaan yllättävää, että vuokrajohtajia ei käytetä vielä enempää. Joustavuus ja lean toiminta ovat hiipimässä peruskalustoon johdon työkalupakissa.

Täytyy testata ensin kysyntää ja resursseja lisätään markkinan antamien odotuksien mukaisesti. Maailmallakin parjattu suomalainen jäykkä työmarkkina ei kuitenkaan tarjoa helppoja eväitä joustavaan kasvun skaalaamiseen.

Entä jos hankkeissa päästäisiin käyntiin nopeammalla aikataululla ja varmuuden lisääntyessä etenemisen myötä olisi mahdollista sitoutua suurempiin päätöksiin?

Mitä jos unohdetaan ”sisäisten” ja ”ulkoisten” resurssien mentaaliset raja-aidat. Ulkoistus ja alihankinta on ulotettu jo lähes kaikkeen yrityksen toimintaan. Siinä ei pitäisi olla mitään uutta ja ihmeellistä.

Olennaista on saavuttaa tuloksia, ja nopeasti. Kuka on paras resurssi hoitamaan tätä hanketta? Jos saisin valita kenet tahansa, niin ketkä olisivat toivomuslistallani?

Vuoden kohta loppuessa on hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään rajautuuko oma ajattelu liiaksi yrityksen omien seinien sisäpuolelle. Joukkoistaminen sekä resurssien tehokas jakaminen ja käyttäminen on murros, joka koskettaa kaikkia toimialoja.

Onko sinulla varaa tyytyä siihen, mitä kulloinkin yrityksen sisältä sattuu löytymään tai on vapaana?

Kuva: Flickr / Josh McGinn