Vuosi 2015: saapuu Supertemp

Jos olet vieraillut Helsingin rautatieaseman kupeeseen rakennetuissa uusissa pääkonttoreissa, et ole voinut välttyä huomaamasta selkeää työelämän murrosta. Alhaalla on julkiset neukkarit, kahvilat ja ravintolat. Yläkerroksissa on kerroksittain työpöytiä ilman paperipinoja. Harvalla on enää omaa työpistettä.

Työ tehdään sieltä ja mistä se parhaiten kulloinkin luonnistuu. Läppäri ja puhelin avaavat kaikki portit yrityksen sisäisiin saloihin ja prosesseihin. Toimistoa voisi periaatteessa vuokrata vaikka ulkopuoliselle. Ei siellä ole mitään salattavaa. Kaikki on verkossa. 

Tämä työn tekemisen muutos murtaa myös vanhoja rakenteita. Ulkopuolisia resursseja ja joustavia tiimejä on helppo muodostaa tarpeen mukaan. Vain mielikuvitus on rajana hankkeen toteuttamisen eri muodoille ja käytännön työskentelylle.

Monelle osaajalle tämä on mielenkiintoinen mahdollisuus. Entä jos työn jakaisikin usean organisaation tai hankkeen kanssa? Ammattitaito karttuu ja kokemus myös, kun kosketuspinta kasvaa erilaisissa toimintaympäristöissä ja haasteissa.

Rohkeimmat yritykset saattavat myös sallia erikoisosaajiensa työskennellä osan ajasta muiden yritysten hankkeiden parissa, jos se aikataulullisesti sopii. Tilanne on win-win-win. Yritys pitää työntekijän motivoituneena, työntekijä saa uutta kokemusta ja näkemystä sekä ulkopuolinen organisaatio saa käyttöönsä huippuammattilaisen hetkittäiseen tarpeeseen.

Tästä ei ole pitkä askel supertemp palveluiden räjähdysmäiseen kasvuun. Kovat ammattilaiset tietävät arvonsa. Heille on kysyntää ja fokus on yleensä tekemisessä. Sisäiset palaverit, politiikka ja byrokratia eivät houkuttele.

Toisaalta yritykset kaipaavat uutta ajattelua, tuoreita ideoita, ulkopuolista näkemystä ja objektiivista tulkintaa. Edelläkävijät ovat jo oivaltaneet, että tämän pitää olla osa normaalia toimintaa. Eli ulkopuolisten supertemppien käyttäminen on jo osa yrityskulttuuria ja toimintatapaa.

Laatu pidetään korkealla, kun osa resursseista tulee ulkoa ja haastaa sisäiset tavat toimia. Tuloksellinen tekeminen on paras esimerkki ja kirittäjä.

Tavallaan supertemp on kattokäsite tekijöille, joita yritykset käyttävät. Konsultti, neuvonantaja, mentori ja freelancer voivat yhdistyä supertempissä, mutta konsultti, neuvonantaja, mentori tai freelancer eivät automaattisesti ole supertemppi.

Vuodessa asiat voivat muuttua paljon. Supertemp tulee, oletko valmis?

Kuva: Flickr / Phil Long (mod.)