Frédéric Bastiat lopulta suomeksi

April 15, 2010

Frédéric Bastiatin kuuluisat ja aina yhtä ajankohtaiset kolme esseetä löytyvät nyt yksistä kansista yhdessä Johan Norbergin erinomainen johdannon saattelemana. Kirja näyttäisi olevan edullisin Adlibris ja Bookplus verkkokirjakaupoissa.

Tuntumaa teksteihin voi käydä hakemassa myös Talouden perusteet -sivustolta.

Alla parit lainaukset:

Aikamme harhakuva on rikastuttaa kaikkia yhteiskuntaluokkia toistensa kustannuksella – varkaus tehdään yleiseksi sen järjestämisen varjolla. Laillinen varkaus voidaan nykyään toteuttaa lukemattomalla määrällä keinoja. Tästä seuraa loputon määrä suunnitelmia sen järjestämiseksi: tariffeja, suojelua, etuja, tukia, kannustimia, progressiivista tuloveroa, vapaata koulutusta, oikeutta työhön, oikeutta voittoihin, oikeutta palkkoihin, oikeutta avustuksiin, oikeutta tuotantovälineisiin, korotonta luottoa jne. Ja kaikilla näillä suunnitelmilla on yhteistä laillinen varastaminen, joka saa nimen sosialismi.

Mutta kuinka se [laillinen varastaminen] voidaan tunnistaa? Hyvin helposti. Tarkastellaan, ottaako laki joillekin henkilöille kuuluvaa antaakseen sen toisille, joille se ei kuulu. Katsotaan, suorittaako laki yhden kansalaisen hyödyksi ja toisen haitaksi teon, jota tämä kansalainen ei pystysi suorittamaan syyllistymättä itse rikokseen.

En voi välttää tulemasta seuraavaan päätelmään: maailmassa on liikaa “suuria” ihmisiä – lainsäätäjiä, yhteiskuntasuunnittelijoita, yhteisöjen perustajia, kansojen johtajia, kansakuntien isiä jne. Liian moni ihminen asettaa itsensä ihmiskunnan yläpuolelle hallitakseen ja tukeakseen sitä. Liian moni ihminen tekee siitä ammatin itselleen.

Tohtori Tom G. Palmer selvittää lyhyesti Bastiatin kuuluisan rikotun ikkunan käsitettä:

Professori Paul Cwik käsittelee Vapauden perusteet -luennossaan Bastiatia ja hänen lähestymistapaansa. Luento on tekstitetty suomeksi.

 • petri July 10, 2010 at 9:59

  Talouselämän kirja-arvio: Mies, joka opetti Reagania.

 • petri July 10, 2010 at 10:13

  Professori Risto Harisalon kirjoitus Hesariin Bastiatista.

  Katso myös Bastiatin sivusto Facebookissa.

 • petri August 5, 2010 at 5:20

  Toinen lyhyt video Bastiatin rikotusta ikkunasta:

 • petri October 27, 2010 at 3:33

  Kansanedustaja Harri Jaskarin huomioita kirjasta: 1800-luvun talousoppia.