Luettua: Life after the state

January 26, 2014

Dominic Frisby on hyvin huolissaan länsimaisten hyvinvointivaltioiden tilasta. Yhdysvaltain ja Britannian pari viimeistä hallintoa ovat lisänneet julkista velkataakka enemmän kuin kaikki aikaisemmat viimeisen sadan vuoden aikana yhteensä. Velkaa on jo jokaista työskentelevää brittiä kohden lähes 40 000 puntaa. 

Meillä on myös käsissämme sukupolvi, joka ei usko elinaikanansa pystyvänsä ostamaan omistusasuntoa. Ensiasuntokin ostetaan Britanniassa keskimäärin lähempänä neljääkymmentä.

Frisby lähestyy asiaa poimimallaan ohjenuoralla: Löydä oikeat vastaukset; oivalla ettet tule näkemään niitä elinaikanasi ja edistä niitä silti, koska ne ovat oikeita vastauksia.

1900-luvun alussa kehittyneissä maissa kotitaloudet käyttivät 5-15 prosentin välillä tuloistaan julkisiin palveluihin. Nykyään yksittäisen henkilön suurin investointi ei ole suinkaan oma asunto tai auto, vaan verotus. Esimerkiksi Ranskassa ja Saksassa jokaista sataa ansaittua euroa kohden 59 euroa menee valtiolle. Kuitenkaan palveluiden ja vastineiden parannus ei ole samaa suuruusluokkaa kulujen kanssa.

Frisby murtaa myyttejä ja esittelee, kuinka hyvät yhteiset päämäärät ja tarkoitusperät ovat kääntyneet tehottomuudeksi ja jopa päälaelleen vuosien saatossa. Esimerkkejä löytyy lähes kaikilta elämän osa-alueilta.

Osansa saa niin julkinen terveydenhuolto kuin koulujärjestelmäkin. Esimerkiksi usean länsimaan terveydenhuollon esikuvana olleen brittien NHS on täynnä epäkohtia. Byrokratia on valtavaa, tuhlaus ja potilaiden jonotusajat tuskatuttavia.  Se on myös epäonnistunut eräässä päätehtävässään eli eri tuloluokkien hyvän terveyden mittarina usein käytetyn elinikäodotteen tasaamisessa. Kuilu köyhien ja rikkaiden välillä on jatkanut kasvamistaan NHS:n perustamisesta lähtien vuodesta 1948.

Vuonna 1880 yli 95% 15-vuotiaista osasi lukea ennen oppivelvollisuutta. Nyt 17% on käytännössä lukutaidottomia. Frisby muistuttaa, että lapset opiskelivat myös ennen kuin valtio teki siitä pakollista ja oman näköistään.

Tarvitsemme merkittäviä muutoksia ja Frisby tuo esiin karvaita lääkkeitä. Ensimmäinen askel on tiedostaa epäkohdat ja tähän kirja sopii mainiosti.

Arvio julkaistu muokattuna Talouselämässä.